Hoe kunnen overheden op hun terrein de digitale transformatie versnellen en in goede banen leiden?

De lokale en gewestelijke overheden hebben een belangrijke rol te spelen als facilitator en accelerator in de digitale transformatie op hun terrein. Door een gunstige omgeving te scheppen waarin bedrijven, administratie en burgers sneller een digitale transformatie kunnen ondergaan, creëren de overheden immers een dynamiek en een ecosysteem dat gericht is op innovatie.

De invoering van nieuwe technologieën door bedrijven, burgers en verenigingen creëert nieuwe vragen, nieuwe noden en vereist een aangepaste infrastructuur. Steden en gemeenten moeten dus zich dus aanpassen aan de veranderingen die de wereldwijde economie compleet aan het transformeren zijn. Om de oprichting te promoten van een stedelijk ecosysteem dat de interactie bevordert tussen de verschillende spelers, heeft het “Strategic Policy Forum on Digital Entrepreneurship" vier kernkwaliteiten en twaalf succesfactoren geïdentificeerd voor de uitwerking van een geslaagde digitale transformatie.

Ten eerste heeft de stad leiderschap en visionairen nodig die de uitdagingen begrijpen en vastbesloten zijn om zich in te zetten voor de digitale initiatieven. Deze leiders moeten een duidelijke visie kunnen verdedigen en deze visie met hun organisatie kunnen delen. Op basis van deze langetermijnvisie kunnen de lokale overheden hun digitale strategie aanpassen op basis van de grote stedelijke uitdagingen. Deze visie moet door de verschillende spelers van de stad worden gedeeld:

  • De bedrijven die er potentiële inkomsten in zien en op zoek zijn naar nieuwe kansen en bedrijfsmodellen;
  • De academische instellingen en onderzoekscentra die aan de basis liggen van de opleiding van de “digitale” talenten van morgen;
  • De burgers die meer als partners moeten worden beschouwd door hen meer en meer bij de besluitvorming te betrekken.

Leiderschap op gewestelijk niveau is niet verplicht voorbehouden aan een vertegenwoordiger van de overheid. Er bestaan talloze voorbeelden waar de digitale transformatie zich voltrekt onder impuls van een groot bedrijf.

De samenwerking tussen de spelers is een essentiële uitdaging en de efficiëntste manier om bedrijven te doen samenwerken, is zich te concentreren op de “in between spaces”, namelijk de interactie- en dus samenwerkingsgebieden. Dit vraagt van de deelnemers een open geest, een goed inzicht in het aanbod van elkeen en de wil om samen te bouwen en te vernieuwen. Er moeten ook digitale talenten op het terrein zelf zijn om in te spelen om de noden van bedrijven, universiteiten, openbare instellingen en onderzoekscentra; de stad of gemeente moet talent kunnen aantrekken en/of opleiden. Een strategie om deze talenten te werven, wordt dan een belangrijke prioriteit. Dankzij de inzet van incubatoren, clusters en acceleratoren kunnen zo verschillende soorten talent wereldwijd worden aangetrokken. Niet alleen de “digital natives” kunnen de digitale breuk die vooral ouderen treft vermijden, ook de invoering van intergenerationele programma’s kan dat. Het doel? De 3G-strategieën bereiken, die de drie generaties aansporen samen te werken en ieder afzonderlijk bij te leren.

Europa, België en Wallonië hebben nood aan ondernemers om het proces van de digitale transformatie te versnellen. Deze ondernemers kunnen actief zijn op maatschappelijk, economisch, cultureel of politiek niveau. De ontwikkeling van een ondernemerscultuur is de vrucht van een lang proces dat al op jonge leeftijd begint. De juiste instrumenten aanreiken moet dus ook een prioriteit zijn voor de overheden.

Door de invoering van living labs te promoten, faciliteren steden en gemeenten het uittesten van vernieuwende oplossingen die in combinatie met de toegankelijkheid van de stadsgegevens, een innovatievriendelijke omgeving creëren.

Tot slot blijft infrastructuur een belangrijke pijler zonder welke het ondenkbaar zou zijn van een met het web verbonden terrein te spreken. Onder infrastructuur verstaan we bandbreedte, wifi, cloud computing, netwerk via het internet der dingen… U hebt het begrepen, de overheid speelt een belangrijke rol en moet de problematiek van de digitalisering op het terrein ten volle aanpakken door ambitieuze doelstellingen te formuleren en door zich in te zetten in een langdurig transformatieproces.

Voor meer informatie: http://nrb.be/en/about/events/smart-city-citizen

Zin om uw kennis over 'Smart Cities' te verdiepen?

 

Kom naar de volgende editie van de 'CAFEN Liège' - een event 'by & for the citizen'

 

Reactie toevoegen

5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen