DE #SMARTCITIES: EEN PRIORITEIT VAN HET PLAN DIGITAL WALLONIA ... EN VAN DE GROEP NRB

Het plan 'Digital Wallonia: Digitale strategie van Wallonië' werd begin dit jaar 2016 gestemd met een aantal verwachtingen en initiatieven. Het is het resultaat van een werk dat enkele maanden eerder werd gestart via de vingeroefening van de 'Digitale lente', die een groot aantal Waalse spelers op de been bracht, zowel privé als op overheidsvlak.

 

Digital Wallonia is een ambitieus plan dat integraal deel uitmaakt van de wil om Wallonië te stimuleren in de richting van een revolutie 4.0 en om er een verbonden, intelligente regio van te maken. Een van de eerste positieve punten van het plan is de bottom-up-aanpak, die rekening houdt met traditionele methoden van de overheidswerking, die soms verouderd kunnen zijn. Er is dus plaats voor samenwerkingcocreatie en ecosystemen!

 

Via dit plan heeft Wallonië de ambitie om een rol als katalysator te spelen, zodat het uitwisselen wordt vergemakkelijkt en de inspanningen naar steden en gemeenten van de regio toe worden gebundeld.

De Groep NRB is enthousiast ten overstaan van dit plan en zet zich in om een belangrijke rol te spelen binnen het kader van de digitale transformatie van de Waalse regio. Het is er zich bewust van dat het Waalse gewest nood zal hebben aan een aantal grote industriële spelers aan zijn zijde om meerdere, belangrijke programma's te kunnen bundelen en op industriële wijze te implementeren.

 

Het thema van de #SmartCities is een belangrijk luik van dit digitale plan met een specifiek budget van 26 miljoen euro. Er is in de eerste plaats een belangrijk aspect verbonden met de infrastructuur en met de breedbandapparatuur en Wifi van onze scholen, industriezones en digitale openbare ruimtes. Dit vormt een fundamentele building block; nieuwe leermiddelen zoals e-learning-platforms vereisen bijvoorbeeld aanzienlijke bandbreedte voor de overdracht.

 

Naast het aspect van de infrastructuur, is het bemoedigend te zien dat de Waalse regering tekent voor een federale en regionale aanpak voor de opbouw en de promotie van een 'SmartRegio'. De ambitie is om een gemeenschappelijke, technologische onderbouw tot stand te brengen, aan de hand waarvan steden en gemeenten horizontale oplossingen kunnen uitwerken, verbonden met problematiek zoals energie en mobiliteit, maar ook specifieke projecten kunnen ontwikkelen die rekening houden met de originaliteit en de specifieke aard van elke stad of gemeente. De alchemie tussen de centralisering en de specifieke aard wordt ongetwijfeld de sleutel tot het welslagen van het programma.

 

De grote richtsnoeren van het Waalse digitale beleid op het vlak van SmartCities zijn:

 

 

Modernisering van de openbare diensten
 

Een eerste ambitie van Wallonië is om de overheidsdienst te transformeren aan de hand van innovaties en mogelijkheden die door digitalisering worden geboden. NRB pleit eveneens om digitalisering te definiëren als een van de grondslagen voor de modernisering van de overheidsdiensten en het herdefiniëren van deze processen. De E-loket-oplossing van ons filiaal Civadis dat begin dit jaar in Brussel in productie werd gesteld, is niet alleen een zeer aangename interface voor de burger, die zich niet meer hoeft te verplaatsen, maar is vooral volledig geautomatiseerd en vereist geen enkele interventie van een ambtenaar. Het is met andere woorden gedaan met het pseudo-e-loket, dat niets anders deed dan elektronische post naar de gemeentelijke administratie versturen. Binnen enkele maanden kunnen er meer dan 70 verschillende soorten documenten op deze manier worden overgemaakt. 

 

 

Open data als ondersteuning
 

De ontwikkeling van de cultuur van het gegeven is eveneens een aandachtspunt dat het Waalse gewest in zijn digitale plan heeft opgenomen. De dynamiek die het toepassen van open data-oplossingen met zich mee kan brengen, kan uiterst voordelig zijn voor het ecosysteem van de start-ups omdat zij niet langer bij elke instantie moeten aankloppen om over hun gegevens te beschikken. Een van de grootste uitdagingen verbonden met deze thematiek is waarschijnlijk het beheer van de wijziging. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het delen van gegevens van een overheidsdienst (of zelfs van privé-instanties) als een positief element met grote toegevoegde waarde voor de hele maatschappij van de burgers wordt gezien.

 

Deze doelstellingen worden pas werkelijkheid als alle agenten van de overheidsdienst en alle politici zich via opleiding ten volle aanpassen en de nieuwe vereisten (en mogelijkheden) verbonden met het digitale tijdperk volledig integreren.

 

We staan met andere woorden op het punt om een ambitieus plan te zien ontluiken, dat digitalisering in het brandpunt van de 'publieke aandacht' stelt, met alle uitdagingen, risico's maar vooral mogelijkheden die hieraan verbonden zijn.

 

Het is in dit kader en ter gelegenheid van het Salon des Mandataires 2016 dat wij van de Groep NRB deze blog over dit onderwerp starten, om te getuigen van ons engagement in de #SmartCities-projecten van steden en gemeenten. Wij hopen dat u de inhoud ervan zult waarderen en een trouwe lezer wordt. Wij nodigen u ook uit om in te schrijven voor onze newsletter #SmartCities in het kadertje rechts op deze pagina.

Reactie toevoegen

6 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen