6 LESSEN VAN HET SALON DES MANDATAIRES 2016
Tijdens onze deelname aan het Salon des Mandataires 2016 konden wij onze visie en onze catalogus met #SmartCities-diensten voorstellen en in de kijker zetten. Dit thema is immers zowel in gemeentelijke als in regionale context een van de prioriteiten geworden in het politieke debat, hoewel dit fenomeen voor heel wat mandatarissen en functionarissen soms wat troebel blijft.
Tijdens de tweedaagse van het salon kon de groep NRB het grote nut aantonen voor een kleine of een grote gemeente om een 'Smart'-strategie te ontwikkelen. Dit is namelijk een instrument, aan de hand waarvan men zijn strategisch plan kan uitvoeren, rekening houdend met de technologie, de gebruikerservaring en het nauwe contact met de gebruikers van de stad.
De 8 conferenties die tijdens het salon werden gehouden, samen met de verschillende ondersteuningen, met name ons didactische bord met betrekking tot het Internet OF Things, droegen ertoe bij om het mysterie rond het Smart City-concept weg te nemen en het veel concreter te maken.
De Lessen die we uit deze editie 2016 hebben getrokken
-
De wil van het Waalse gewest om een belangrijke rol te spelen en om de spelers rond een 'SmartRegio'-strategie samen te brengen, is er wel degelijk. Dit werd gezegd en herhaald, met name door Pascal Poty van het l’Digitale agentschap tijdens de conferentie 'Smart Cities: laat ons samen aan de intelligente stad van morgen bouwen'
-
De initiatieven van het Digitale plan zijn talrijk en ambitieus. Aan de hand van het financieringsmodel dat werd opgesteld, kan het gewest in de driving seat zitten, maar kunnen de spelers op het terrein eveneens deelnemen aan een bottom-up-benadering, waarbij zij nieuwe projecten kunnen voorstellen.
-
Agoria stelt voor om een Waals digitaal platform te maken en te promoten, waarmee de verschillende spelers (ondernemingen, burgers, plaatselijke besturen ...) op termijn gemakkelijk toegang zullen hebben tot de gegevens en zodoende de mogelijkheid hebben om nieuwe tools en services voor de burgers maar ook voor de overheidsdiensten te creëren.
-
Men ziet meer en meer start-ups opduiken die oplossingen voor de overheidsdiensten, de burgers en de economische spelers voorstellen, getuige de aanwezigheid op het Salon des Mandataires van Let’s Go City, Localisy en Opinum. Dat bewijst ook op welk punt de jeugd van onze regio dynamisch, creatief en ondernemend is.
-
Het begrip ecosysteem komt meer en meer aan bod in de gesprekken van de verschillende belanghebbende partijen. Wij hebben goed begrepen dat het welslagen van een programma zoals het plan Digital Wallonia op regionaal vlak een aantal industriële spelers moet passeren, omgeven door een geheel van start-ups en kmo's.
-
Via de gesprekken die we met vele bezoekers op onze stand konden voeren, weten we nu dat het beheer van de wijziging in de administratie een niet-aflatende uitdaging blijft. Begeleiding is noodzakelijk om een niveau voor opname van nieuwe technologieën te bereiken, iets wat zelfs binnen onze overheidsdiensten belangrijk is.
Ten slotte stellen we overal een uitgesproken wil vast om vooruitgang te boeken wat de problematiek van de Smart Cities betreft, door een maximumaantal spelers bijeen te brengen, zowel privé als op overheidsvlak, om wederzijdse oplossingen uit te werken die elke stad of gemeente evenwel toelaat om haar eigen identiteit te promoten. Nu ligt de bal in het kamp van onze politieke leiders en van de grote spelers van de Waalse economie. Het doel is om een regionale en industriële dimensie te geven aan initiatieven die nog erg lokaal en weinig bekend zijn gebleven.
Reactie toevoegen