Geschiedenis

History of NRB

In de loop van de jaren 80 beslisten een aantal partners om de handen in elkaar te slaan voor een onderling gedeeld informaticadepartement. Zo ontstond in 1986 het GI (Groupe Informatique) onder de vleugels van OMOB-SMAP (vandaag Ethias) en de Luikse nutsbedrijven CILE, ALG en ALE. De twee laatste maken nu deel uit van de groep TECTEO.

In 1987 richtten deze vier aandeelhouders de onderneming NRB nv/sa op. Ze kregen het gezelschap van het Gemeentekrediet, Coditel en Electrabel. De doelstelling? De stijgende kostprijs van informatica indijken en de competenties van hun werknemers in het nieuwe bedrijf samenbrengen. In de beginjaren beperkte de dienstverlening van NRB zich uitsluitend tot zijn eigen aandeelhouders.

In 1989 werd GIEI (Groupement d’Intérêt Economique et Informatique) opgericht. Die vertrouwt het beheer van de informaticatoepassingen van de Franstalige Gemeenschap in België en van het Waalse gewest (vandaag de Federatie Wallonië-Brussel) toe aan NRB.

Vanaf 1995 ondergaan de NRB-installaties in Herstal een grondige modernisering. Ze worden twee jaar later gevoelig uitgebreid.

NRB breidt in 2005 zijn dienstverlening uit naar parastatale instellingen en privébedrijven. In 2007 komen er nieuwe gebouwen in Herstal en in 2010 wordt een derde datacenter in gebruik genomen.

Nog in 2010 neemt NRB van Dexia (vandaag Belfius) 51% van haar aandelen in de holding ADINFO over. Die onderneming overkoepelt drie informaticabedrijven die werken voor de lokale overheden: het Gentse Cevi, het Naamse Adehis en het Mechelse Logins.

In 2011 stelt NRB een nieuw centrum voor disaster recovery (DR) in dienst, dankzij de samenwerking met het WDC (Wallonia Data Center) in Villers-le-Bouillet. Op die manier biedt NRB zijn klanten een volwaardige DR-oplossing aan, met twee datacentra die 30 km van elkaar liggen. Daarmee beantwoorden wij aan de strengste eisen voor continuïteitsverzekering.

In datzelfde jaar richten NRB, Polymedis in Bergen, Partezis in Heverlee en Xtenso in Mechelen samen Xperthis op, de nieuwe leider voor informaticadienstverlening in de Belgische gezondheidssector. NRB is meerderheidsaandeelhouder in xperthis met 55% van de aandelen.

Nog in 2011 wordt NRB de eerste en enige Belgische onderneming met een certificaat als SAP Certified Hosting Partner. Daarmee kan ze een SAP-omgeving ‘on demand’ aan klanten aanbieden. De erkenning opent de deuren naar nieuwe kansen op het terrein van gespecialiseerde SAP hosting en Cloud computing.

In 2012 geeft Guy Uerlings, directeur-generaal van NRB vanaf de oprichting, de fakkel door aan Ulrich Penzkofer.

In 2013 sluit Stesud zich bij de NRB-groep aan. Stesud is een specialist in oplossingen voor de openbare sector. Adinfo koopt het bedrijf op en voegt het daarna met Adehis samen tot Civadis.

Tegelijkertijd neemt NRB volop zijn rol op als economische motor en investeert het in Afelio. Deze Luikse starter ontwerpt en ontwikkelt B2B-toepassingen voor gsm en web met focus op de gebruikers.

In 2014 en 2015 is de NRB-Groep verder uitgebreid met de overname van Ciges en Mims, twee bedrijven gespecialiseerd in ICT-oplossingen voor de gezondheidssector. Samen met Xperthis vormen zij de “Xperthis-Groep”, ICT-leider voor de gezondheidszorg in België.

Ook in 2015 verwerft NRB  alle aandelen van de Trasys Group. De activiteiten van Trasys zullen geïntegreerd worden in de NRB Groep om op die manier een van de belangrijkste Belgische ICT-groepen te vormen met meer dan 2000 medewerkers en een omzet van meer dan 300 miljoen euro.

In us they trust...

Contact us :

 • Mail us
 • Phone us

Follow us :

 • Linked In
 • Twitter
 • Google +
 • Slideshare
 • Youtube
 • Flickr

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen

 • SAP Partner
 • Microsoft
 • ISO:9001
 • ISO:27001