Belgium DC: NRB doet belangrijke investering in nieuw datacenter om sterker in te zetten op hybride cloudoplossingen-op-maat

Tags 

NRB investeert ettelijke miljoenen euro in de bouw van een gloednieuw datacenter in Villers-Le-Bouillet. De eerste spade werd in februari 2017 in de grond gestoken. In de herfst van dit jaar moet het nieuwe datacenter zijn deuren openen. Deze investering kadert in de verdere ontwikkeling van NRB’s eigenzinnige cloudstrategie. Het nieuwe datacenter is voor NRB een volgende stap naar het datacenter van de toekomst: een door intelligente software beheerd datacenter. 

Is cloud de standaard geworden?

Pascal Laffineur, CEO van NRB: “Dat we naar een cloudmodel evolueren is een uitgemaakte zaak. Het gebruik van ICT als een dienst, die beschikbaar is via het Internet (of een ander netwerk) waarvoor je vervolgens betaalt volgens gebruik, is al een evidentie. Toch moeten we belangrijke nuances aanbrengen. De unieke zaligmakende cloudoplossing bestaat niet. Er zijn de oplossingen van de globale cloudproviders, zoals Amazon, Google, Microsoft en anderen, die gestandaardiseerde, geïndustrialiseerde omgevingen aanbieden. Oplossingen die absoluut hun verdiensten hebben. De omgevingen van de meeste bedrijven zijn echter niet klaar voor het standaardisatieniveau van die cloudomgevingen. Bij NRB geloven we sterk in het cloudmodel, maar willen we de juiste oplossingen op maat van elke individuele klant aanbieden.”

Zal elk bedrijf morgen plots de overstap maken naar een cloudmodel?

Pascal Laffineur: “De grote uitdaging is de transformatie van de bestaande omgeving bij de klant naar een cloudmodel. De complexiteit van die overgang weerhoudt klanten er vaak van om beroep te doen op cloudservices. De toegevoegde waarde van NRB is dat we de klant geen big bang voorstellen. Wij bieden hem een brug tussen zijn bestaande situatie en een opzet waarin hij optimaal gebruik kan maken van de technische, financiële en andere voordelen van het cloudmodel. Wij bekijken m.a.w. samen met de klant hoe hij stapsgewijs kan optimaliseren.”

Wat zet je als klant in de cloud en wat niet?

Pascal Laffineur: “Tweede sleutelwoord, naast transformatie, is ‘integratie’! Geen enkele klant zal immers beslissen om zijn volledige omgeving over te zetten naar een cloudomgeving. De meeste klanten maken de terechte afweging om slechts voor bepaalde delen van hun IT-omgeving beroep te doen op cloudservices. Die keuze kan ingegeven zijn door overwegingen met betrekking tot de veiligheid of de confidentialiteit van de data. Uiteraard moet het deel dat in de cloud staat nog steeds samenwerken met de rest van de omgeving die nog bij de klant zelf staat. Dat vraagt niet alleen een connectie tussen beide omgevingen, maar vooral ook degelijk integratiewerk. En dat geldt des te meer omdat we steeds meer beroep doen op specifieke diensten of kant-en-klare ‘bouwstenen’ uit de publieke cloud waarmee de maatwerkoplossing van de klant opgebouwd of aangevuld wordt. Ook als integrator willen we immers het wiel niet heruitvinden en de klant optimaal laten genieten van kost- en tijdswinsten die op die manier gerealiseerd kunnen worden. We gaan m.a.w. voor de klant het beste halen uit drie IT-omgevingen (bij de klant, de NRB private cloud en de publieke cloud), elementen waar nodig connecteren en integreren en er voor zorgen dat het geheel goed wordt beheerd.

Hoe differentieert NRB zich ten opzichte van de globale cloudservice providers?

Pascal Laffineur: “Wij beseffen dat wij, om competitief te zijn met de globale spelers, onze troeven als Belgische speler ten volle moeten uitspelen. Die troeven, dat zijn voornamelijk onze mensen die meer dan 30 jaar ervaring hebben met een bijzonder breed palet aan technologieën – van mainframe, over gedistribueerde systemen, AS400 en clouddiensten - en onze klanten van heel dichtbij adviseren en begeleiden. Niet alleen onze ingenieurs en ons management staan dicht bij de klant, ook onze datacenterinfrastructuur staat om de hoek. Dat laatste is ook van cruciaal belang voor heel wat bedrijven die om legale of andere redenen moeten kunnen aantonen dat hun data zich op Belgisch grondgebied bevinden”

Betekent het nieuwe datacenter van NRB een technologische upgrade?

Pascal Laffineur: “NRB heeft beslist om te investeren in de vernieuwing van haar infrastructuur door een gloednieuw datacenter te bouwen in Villers-le-Bouillet, op 30 kilometer van haar hoofdzetel in Herstal. De bouw zou in een eerste fase een totale investering van om en bij de 4,3 miljoen euro betekenen. Het nieuwe datacenter zal uiteraard gekoppeld zijn aan de huidige NRB datacenters in Herstal (via ‘dark fiber’) en hiermee een ‘geo-resilient’ geheel vormen. Het nieuwe datacenter zal uitgerust worden met de allernieuwste technologische voorzieningen en voldoen aan de vereisten van het Tier 3 niveau zoals beschreven door het Uptime Instituut. Met de bouw van dit nieuwe datacenter zetten we de volgende stap naar een Software Defined Datacenter (SDDC) Alles wordt software. Ook het beheer van IT infrastructuur wordt steeds meer geautomatiseerd en aangestuurd door intelligente software. Dit is voor ons ook een prachtige case voor de toepassing van onze eigen Cognitieve en Service Analytics oplossingen: we laten met andere woorden de intelligentie van onze eigen BigData-engines los op de data die onze eigen systemen generen met het oog op het optimaliseren van het beheer van onze eigen datacenters. Een win-win voor NRB en voor haar klanten.”

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen